TV-EPIZODIÁKUS, LAIKUSKÉNT ÁLLÍTOM FEL A KÉPLETET

tvfilm blog, az epizodiákus

tvfilm blog, az epizodiákus

A Kara Sevda - Végtelen szerelem sorozat beszédes nevei

2017. április 23. - kikicsodamimicsoda

A török sorozatok szinkronizálása során gyakorta fejtörést okoz a készítőknek, hogy a nevek számtalanszor jelentéssel bírnak.

N O M E N    E S T   O M E N

A név előjel - A név jósjel, azt üzeni, hogy nevünkben van a sorsunk, a végzetünk.

Mivel a névválasztás tudatos üzenetközlő eszköz, az adott karakter jelleméhez szervesen kapcsolódik, ezért nem egyszerű azt eldönteni, az elnevezést hagyják-e törökül, vagy esetleg előbbre viszi-e a történetet annak  fordítása. A Kara Sevda esetén erre a legjobb példa Zehir, akinek a magyarosítása mellett döntött a szinkronstáb. Nagyon furcsa azt hallani, ha valakit méreg néven szólítanak, a néző talán megőszül, amire a sztori folyamán magyarázatot nyer eme furcsa megnevezés.kara-sevda-a651fb90b4e2bc5a47cf5c1ff5c50c2d.jpg

Zehir, azaz méreg becsületes neve Fikret, aki azért kapta az új elnevezését, mivel a szerelme, Zehra életét az árulásával, annak cserbenhagyásával megmérgezte. Zehra magyar fordítása ugyancsak méreg.

Kíváncsivá tett, hogy a sorozat szereplői közül kinek szántak a készítők beszédes nevet. Mivel nem beszélek törökül, ezért szótár segítségével készítettem el a gyűjteményemet. Az abból fakadó következtetéseim ezért nem biztos, hogy helytállóak. Ha esetleg a nyelvet jól beszélő olvasná a bejegyzésemet, örömmel veszem mind a korrekciókat, mind a témát gazdagító kiegészítéseket. Akkor tehát vágjunk bele!

Külön felhívom a figyelmet arra, hogy ezek nem az egyes nevekhez társított tulajdonságok, hanem a szó szerinti jelentésük. Ha Kemal magyar ember lenne, akkor a keresztneve TÖKÉLETESSÉG lenne.

kemal: tökéletesség, soy: deformáció dere: patak

A makulátlan karakter jócskán beszédes nevet kapott. Egy tökéletes módon áradó jellem, akinek patakszerű áramlását különféle gáncsokkal akadályozni szeretnék, számomra ezt az üzenetet hordozza az elnevezés.

Alig pár hete meditáltam azon, hogy a török nevek gyakran nagyon megkapó hangzásúak. Igyekeztem kiválasztani a kedvenc női és férfinevemet. Az erősebbik nem befutója nálam egyértelműen a Kemal. Amint utólag megtudtam, a kellemes hangzás lényegében tartalomhoz a forma.

emir: méltóságnév, kormányzó

galip:győztes

Apa-fia névválasztása mutatja a hatalmukat, az előkelőségüket, a rangjukat. Számomra az elnevezésük prekoncepció, mivel azt akarja sugallni, hogy, akinek hatalma van, az mindenképpen többet ér annak ellenére is, ha azzal valaki ennyire gyalázatosan sáfárkodik, mint a Kozcuoğlu férfiak.

önder: vezető

A karakter ifjúkori botlása ellenére, vagy éppen pont azért végig igyekezett a tartását megőrizni, ahogy azt egy jó vezető teszi.

ozan:költő

A költők gyakorta sérülékeny lelkek, közel sem erős jellemek.

salih: tisztességes

Magyarázatra sem szorul, hogy Kemal fogadott testvére végig a tradicionális értékek szimbólumát testesítette meg a sorozatban.

hakki: jogok

Vajon joga volt-e Hakki úrnak a bosszújához, és joga volt-e annak érdekében annyi embert kihasználni?

deniz: tenger / termékenység

A szerelmi történet egyértelműsíti a névválasztást.

tufan: árvíz

Az árvíz zabolátlan módon jön, és mindent elsöpör. A név jelképezhet egy olyan sorsot, amely olyan erő aktivizálására utal, amelyet nem lehet elcsendesíteni, nem lehet megállítani. A név viselője talán nem ura az életének, hagyja magát sodorni az árral, mások kénye kedve szerint alakul az élettörténete?

zehir: méreg

A szerelmes árulásának szimbóluma.

zehra: méreg

banu: tilalom / nő

Banu ízig-vérig nőies karaktere folyamatosan a tilosban jár. Először tiltott szerelemre áhítozik, majd a férje elől titkolózik. Végül a titkok átveszik az irányítást a sorsa felett.

mercan: korall

Sokféle asszociációnak teret adó elnevezés, ki milyen jelentéstartalmat társít a szóhoz. Számomra zátony, amely arra utal, hogy a bűnözők fennakadnak rajta.

efsane: mítosz, legenda

A látszólag keveset beszélő személyzet sokat tud, adott esetben pletykafolyamot indíthat el.

Arra szeretnék kérni minden kedves olvasót, hogy vagy a facebookon, vagy itt a blogon írja le a nevekkel kapcsolatos saját értelmezési ötleteit, amelyekkel frissítem majd a posztot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tvfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2712447077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása