TV-EPIZODIÁKUS, LAIKUSKÉNT ÁLLÍTOM FEL A KÉPLETET

tvfilm blog, az epizodiákus

tvfilm blog, az epizodiákus

Végtelen szerelem, avagy a szenvedélyek labirintusa

A Kara Sevda sorozat szerelmi leckéi

2017. április 17. - kikicsodamimicsoda

A következő bejegyzés apropója egy a Kara Sevda  ( Végtelen szerelem ) rajongók körében szűnni nem akaróan napirenden lévő dilemma:

Miért alakult át  a szerelemi történet - sokak szerint  túlontúl erőszakos elemekkel tűzdelt - krimivé ?

Helytálló lenne ez a felütés? A romantikus szálat valóban már csak nagyítóval lehet megtalálni az egymás után sorjázó epizódokban?

16904971_659268710925251_6109462086494759246_o_1.jpg

 

Kemal szerelme az ártatlan tapasztalatlanságból a másikra való félénk rácsodálkozást követően szűnni nem akaróan hűséges, mély, kitartó, állhatatos. Kemaltól bár közel sem idegen a férfias temperamentum, ennek ellenére mindenek felett úriemberként szeret.

baworpx19oapuku6d3j17a_r.jpg

Nem csupán a szíve választottjával lovagias, de az iránta érzett reménytelen szerelemmel szemben is megkapóan tapintatos. Kemal szerelme őszinte, mentes mindenféle manipulációtól. A játékos évődés határait is ez a jellembravúrból fakadó tudatosság határozza meg. A játékosság számára nem jelentheti a másik érzelmeit elértéktelenítő és kizsákmányoló játszmázást.

vcf9-ec3-x3xs0zbjcruew_r.jpg

Nihan szerelme olyan, mint egy elkényeztetett úri cicus.

nwgg6m1lohq_t9g7_98f0a_r.jpg

Néha odaadóan ölbe simuló, békésen elnyújtózó, játszadozva, incselkedve doromboló, máskor pedig meggondolatlanul karmoló, prüszkölő. Nihan szerelme olykor önző, sokkal többet vár, mint amennyit adni képes, mint amennyit megérdemel. Az érzelmei bár őszinték, de bizalomra gyakorta képtelenek, hajlamos a döntő pillanatban való indokolatlan megfutamodásra.

w_m0v0flzrsu9iggz5d5fa_r.jpg

Emir szerelme a mindent uralni képes önbizalom álcáját ölti magára, pedig valójában csak egy sérült gyermek érzelmi bénultságát hibernálta.

17807531_1293257617424226_323139487054303982_o.jpg

Az egészséges nő- és anyamintától megfosztott, az apja által becsvágyóan akarnok aranyifjúvá formált, a magabiztosság  mázától megkövült vágyakozása tébolyultan beteges, gyűlöletesen zsarnok.

cvabz15cb1tgwwxe1ejceg_r.jpg

Emir szerelme félelmetesen ambivalens. Táplálni akar, de közben megfojt, gyengéd szeretne lenni, de sebeket ejt, parancsokat oszt, közben könyörög, viszonzatlanságtól elcsigázott, de mások iránta érzett szerelmét gúnyosan semmibe vevő. Emir szerelme önmagát béklyózza reménytelenséggel, mert képtelen megmérettetni magát azzal, hogy felkínálja a szívét annak teljes sérülékeny voltában. Emir szerelme tétován tapad egy szívdobbanás hatására is váratlanul szétrobbanni képes üvegfalra, miközben attól retteg, hogy ha az leomlik, véglegesen elveszti az uralmat az érzelmei felett.

emirzeynep.jpg

Zeynep szerelme meggondolatlanul és felelőtlenül semmibe vevő, ahogy Salih tradicionális érzelmein átgázol. Könyörtelenül számító, és önmaga csapdájába eső, amikor Ozannal játszadozik. Elementárisan szenvedélyes, a józanságra fittyet hányó, a haloványnál is láthatatlanabb reménysugárba kapaszkodó, amikor számtalan pofon után még mindig reméli Emir egyetlen gyengéd érintését.

uflnslkk1hd2ci-q3i4oog_r.jpg

Ozan szerelme félelmetesen önző, gyermeteg, mindenen és mindenkin átgázoló. Amíg Nihan érte kész feláldozni az élete szerelmét, addig ő a legapróbb gesztussal sem képes azt viszonozni. A szerelme vak, a valóságtól elrugaszkodott, elkényeztetett, felnőni képtelen férfi passziója.

Asu szerelme az önzetlenség álcájába burkolódzó, de a döntő pillanatban nagyvonalú elengedésre és lemondásra való képesség helyett pusztító és hálátlan bosszúszomjra átváltó, könyörtelenül kicsinyes.

Tufan szerelme megadóan lemondó, a mellőzést türelmesen megbocsájtó, majd végzetesen önfeláldozó.

151536.jpg

Önder úr Leyla iránt érzett szerelme könnyelműen hűtlen, de a becstelenségért aránytalanul nagy árat fizető. Vildan asszonnyal kötött szövetsége a tudatosan vállalt szürke élet elfogadását szimbolizálja. Önder fásult szerelmi megfosztottsága hatalmas  energiadeficittel vívja a mindennapokkal való küzdelmét.

Vildan asszony becstelen szerelme diadalittas, de az árulásáért szenvedélytől mentes életúttal fizető.

kara-sevda-leyla-2.jpg

Leyla asszony szerelme a csalódáson évtizedekig túllépni képtelen, csigaházba vonuló, az életnek érzelmi síkot mellőző, egyéb értelmét kereső. Ayhan iránti szerelme az érett kornak kisasszonyos hamvasságot visszaadó, asszonynak lányregényes romantikát ajándékozó.

Ayhan szerelme bolondosan kitartó, locsogó, fecsegő, pajkosan hódító.

Galip Kozcuoglu szerelme bizalmatlan, feltételeket szabó, könyörtelen, gyilkos indulatoktól fűtött.

-kemal-ile-nihan-yeniden-bir-arada-2500307.jpg

Müjgan asszony szerelme a korábban megtett ígéretét megszegni képtelen, áldozati sorsba taszító. Hakki úr szerelme plátói és becsületes, de a szeretett nőn kívül maga körül mindent felégető, senkire tekintettel nem lévő.

puyxpg1ijfuztop5qcl0bg_r.jpg

Tarik szerelme önbizalomtól hiányos, esetlen, a tradicionális családi mintát követni vágyó, de abban kudarcot valló, a sikertelenségbe beletörődő.

Banu szerelme helyezkedő, karrierista, nagyvilági ambíciók által motivált, a megtalált gyengédséget inkább pénzre váltó áruló, majd annak visszafordíthatatlan végérvényességét megbánó.

tgulces03ubrbx2sdc0xtq_r.jpg

Fehime asszony és Hüssein úr szerelme egy életen át tartó, próbatételek sokaságát is kiálló, szövetséget építő, a szenvedélyt a szülői szeretetté átlényegítő természetű.

b-zkpyztn0nm9vb4f6n7pg_r.jpg

Zehir szerelme az ígéretek és kötelezettségek elől gyáván megfutamodó, azt megbánó, de mégis új esélyt kapó.

getphotothumbnail.jpg

Akkor most háttérbe szorult a szerelmi szál vagy sem?

t9fw8adftqjdrkwlho0q3a_r.jpg

Attól, hogy nem szájbarágósan, közhelyszerűen, sziruposan, mesterkélt párbeszédek és szituációk formájában tálalják a forgatókönyvírók, a Kara Sevda szinte minden pillanatában ott pulzál a szerelem. A Végtelen szerelem sorozat leckéi pont úgy bontakoznak ki, mint amikor egy rajz tölti be a vásznat. Először csak elnagyolt vázlat sejteti a kontúrokat, majd fokozatosan helyére kerülnek a főbb részletek, a figyelem az apróbb vonásokra helyeződik, a végén pedig akár attól válhat teljessé a mű, hogy pár szem grafitport félreseprünk. A fentebb ismertetett szerelmi vonások csupán az imént említett kontúroknak felelnek, a sok-sok a képet árnyaló rajzvonás éppen a szövevényes történetnek köszönhetően kerül a rajzra.

A Kara Sevdának a krimiszerű történetvezetésen túl botorság lenne még felróni a fikcióba hajló jeleneteket. A szándékosan elnagyolt helyzetek csupán hangsúlyosabbá tesznek különféle élethelyzeteket, hogy mi, a nézők mindenféle komolyabb tét nélkül próbára tehessük a bennünk élő szerelem milyenségét. Az életben az a jó, hogy bizonyos dolgokat nem feltétlenül kell megélnünk, elég ha csak megértjük őket. A Kara Sevda rafinált, pszichológiai társasjáték, amely filmnézők sokaságának ad arra lehetőséget, hogy a saját szerelmük természetére tudatosabban ráfókuszáljanak.

Filmbéli hősök és hétköznapi emberek szerelme egyformán végtelen, mert minden egyes szívdobbanással megújul, mert minden egyes szívdobbanással a jellemünkön egy újabb rajzvonással árnyal, mert minden egyes szívdobbanással kicsit meghalunk és újjászületünk. Amikor megnyitjuk a szívünket és szeretünk, akkor készen állunk egy beláthatatlan véget érő metamorfózisra.

kara_sevda_36_bolum_fragmani.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tvfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2812400695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása